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Q.  Our paediatric team are in the process of writing a staff guidance paper for dealing with 

Jehovah s Witness children and their parents and also looking at producing a consent or refusal 
of consent form for young people.  
Please can you provide information or examples of such guidance?  

A. The British Association of Perinatal Medicine (BAPM) developed best practice guidance for consent in 
neonatal units in 2004 and this can be accessed at:  
http://www.bapm.org/media/documents/publications/Staff-leaflet.pdf

  

Please also consult your regional NHS Blood and Transplant Better Blood Transfusion team contact 
who will be able to provide you with examples of such guidance developed by other Trusts who are 
happy to share their work. 

 

Q.  Where is the evidence for just one (as opposed to two) registered healthcare staff to do the 
necessary checking of blood before a transfusion is given?  

A.  The Systematic Review Initiative in NHS Blood and Transplant are helping to develop the evidence base 
for the practice of transfusion medicine. As part of their Practice of Transfusion this subject was 
reviewed: See: 
http://www.transfusionguidelines.org/index.asp?Publication=SRI&Section=24&pageid=1389     
An article in Transfusion Medicine (2007, Volume 17, p57-8) by Watson et al entitled Blood transfusion 
administration 

 

1 or 2 person checks - which is the safest method?

 

was based on a systematic review 
of single versus double person checks and indicated that the evidence base for current practice is 
virtually non existent. 
Despite a clear recommendation from the British Committee for Standards in Haematology (BCSH) in 
the 1999 Guidelines for the administration of blood and blood components and the management of 
transfused patients , anecdotal evidence suggests that few hospitals in the United Kingdom have 
introduced a system of single-person checking of blood administration. 

Q.  Currently, if blood packs are removed from a temperature controlled environment and the time 
exceeds 30 minutes, packs are discarded as out of temperature control . 
Please can you advise how NHS Blood and Transplant addresses cumulative time out of the 
fridge on donor packs?  

A. Advice sought from Better Blood Transfusion (BBT) Team and the Joint Professional Advisory 
Committee (JPAC): 
There is no required process for logging cumulative time out of temperature control, only that each 
single episode outside of temperature control must not exceed 30 minutes. After this 30 minutes the 
blood cannot be returned to temperature controlled storage, and must be either transfused or discarded 
by the laboratory staff. 
Other periods of time outside of temperature control are not a consideration, so long as they were below 
30 minutes each, and the unit was returned to a correctly managed temperature controlled environment. 
Also the unit needs to still be within its expiry date to be fit for use. 
There is no guidance as to units returned to temperature controlled storage within 30 minutes needing to 
be held there for any specified period of time before being issued again with another 30 minute transit 
window. The importance of 30 minutes is that it is thought that this is the time taken for the pack to warm 
up to 10°C and so long as the temperature stays below this, then the metabolism of the red cells should 
not have been affected.  

Below is a link to a document that JPAC put out in December 2009 regarding this issue: 
http://www.transfusionguidelines.org.uk/docs/pdfs/dl_general-24-12-09.pdf

 

Point 6 (recommendations) paragraph 2 makes some observations on this situation.   

 

http://www.bapm.org/media/documents/publications/Staff-leaflet.pdf
http://www.transfusionguidelines.org/index.asp?Publication=SRI&Section=24&pageid=1389
http://www.transfusionguidelines.org.uk/docs/pdfs/dl_general-24-12-09.pdf
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Q.   Can Intra Operative Cell Salvage (IOCS) be used on patients with Sickle Cell Trait?  

A.  Advice received by a Consultant Haematologist who specialises in haemoglobinopathies: 
There is very little information available on this process in this patient group. The concern is that the 
cells may become deoxygenated and sickle during the IOCS process, and that there may be an 
increased viscosity. It is known that sickle cell trait patients can sickle under extreme stress and it is 
suspected that cell salvage is quite stressful for the red cells.  Advice would be to avoid this process 
unless there was no other available alternative.  

Q.  

 

Can patients with Sickle Cell Trait become blood donors?  

A. Whole Blood and Components Donor Selection guidelines available on the 
www.transfusionguidelines.org

 

website state that the red blood cells from people with sickle cell trait 
can be safely transfused into most adults although sometimes there are problems with filtering the 
blood. They are however, not thought to be suitable for intra-uterine or neonatal use as there is a higher 
risk of the cells sickling and causing harm to the baby.  

A patient information leaflet  produced by NHS Blood and Transplant entitled  Sickle Cell and blood 
donation can be accessed via the following link http://www.blood.co.uk/pdf/sickle_cell.pdf

 

and 
provides a more comprehensive response to this query.  

 

Q. Does having B-Thalassaemia Trait exclude you from being a blood donor?  

A.  NHSBT Donor Selection Guidelines state that thalassaemia trait is not an obligatory deferral, but is a 
discretionary acceptance by the attending medical officer providing the donor has no other medical 
problems.  
While the donor may be clinically well, they are likely to have a lower than normal Haemoglobin (Hb) 
level, may fail the Hb-screening test and so be deferred under the terms of the Blood Safety and Quality 
Regulations 2005 which sets the Haemoglobin standards for donation. See:  
http://www.transfusionguidelines.org/index.aspx?Publication=WB&Section=5&PageID=3701&AZLetter=
H

     

http://www.transfusionguidelines.org
http://www.blood.co.uk/pdf/sickle_cell.pdf
http://www.transfusionguidelines.org/index.aspx?Publication=WB&Section=5&PageID=3701&AZLetter=
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Q.   What blood components should hospitals stock in order to meet the transfusion requirements of 
babies and young children?   

A.  Perhaps the best way to answer this is to describe what NHS Blood and Transplant have available for 
this patient group, then hospitals can review their own practice and requirements in the light of 
components that may suit their needs.  

Small Volume Transfusions: Neonates/Babies:

 

For 'small volume' transfusion, defined by British Committee Standards in Haematology (BCSH) 
guidelines as 15 - 20 ml/kg, then paedipacks are of the correct specification, in that they contain ~40ml 
red cells, are PANTS* tested, CMV-negative  (and High Titre-negative  if they are blood group O). They 
may be used up to the full expiry date of 35 days and can be ordered as a full set of 6 or as individual 
packs. Feedback from neonatologists indicates that they would be happy to have this on standby for 
general use because even if they were resuscitating a collapsed baby, they wouldn't prescribe red cells 
at more than 20ml/kg. 
*'PANTS-tested' means that units have had the same high-quality three-cell antibody screen that 
patients would get in hospitals, rather than the very basic antibody screening done for most donor units.  

Large Volume Transfusions: 
 'Large volume' transfusions of 70 - 80 ml/kg i.e. the equivalent of a whole body exchange of red cells 
are generally used in cardiac surgery, extracorporeal membrane oxygenation (ECMO) and massive 
haemorrhage. BCSH stipulate that for babies less than 1 yr old, the blood should be no older than 5 
days from bleed date, to minimise the risk of hyperkalaemia. (Cardiac surgeons tend to use blood less 
than 10 days old for their paediatric patients, for the same reason) 
NHSBT are now producing 'large volume transfusion' red cell components, which are full-size units (in 
SAGM additive to reduce the exposure to UK plasma and vCJD). They are PANTS tested, have a 
Packed Cell Volume (PCV) within a fairly tightly defined range, and are CMV-negative (and High Titre-
negative if blood group O). They have a 35-day expiry, and this allows hospitals to utilise them 
according to the BCSH 5-day rule. Once the packs reach >5 days post bleed, they can be placed in 
routine stock for older patients as required.  

Exchange and Intrauterine Transfusions:

 

NHSBT produce the highest specification units for exchange transfusion and Intrauterine Blood 
Transfusions (IUT). They meet all the standards above, but are also irradiated. This means they must 
be used within 24 hrs of irradiation for children <1yr old, and up to 14 days post-irradiation for older 
patients.  

Q.  What is the required temperature for transporting blood, organs and tissues as used by NHS 
Blood and Transplant and how do they achieve this?  

A.  Advice from NHSBT National Logistics Resource Manager:   

NHS Blood and Transplant, as such a large and diverse organisation, has many and varied demands for 
transport services. Some services will be temperature controlled and these temperature bands can be 
from -80°C (on movement of Stem Cells) to +21°C (on movements of unprocessed donated blood). 
However the majority of movements are ambient and transport will place temperature sensitive products 
and equipment in validated containers which are tested and certified to be moved in ambient conditions 
for specific periods of between 2 to 10 hours depending upon the product. NHSBT supplies the 
containers and takes responsibility for packaging them to specified requirements.  
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Q.  Can babies in the neonatal unit who have received blood, become donors later in life? If a 

pregnant woman receives a blood transfusion during pregnancy, can the baby then become a 
donor in later life?  

A.  Reply from Consultant Haematologist, NHSBT: 

Babies who receive blood whilst in the neonatal unit are viewed as having been transfused, and under 
current guidelines would be unable to donate. 
Similarly, in the second case, both the mother and child are viewed as having been transfused so 
neither can donate under current guidelines. 
However, it must be borne in mind that by the time the babies reach donation age, guidelines may have 
changed and guidance would need to be sought at that time.   

Q.  Regarding the ruling on babies of pregnant women who had received a blood transfusion during 
pregnancy, are prospective donors really actually now asked whether their mother might have 
had a blood transfusion when pregnant with them? Would they know? Would even their 
mothers (could be 30 years on) remember? This all seems very doubtful (adults who were on a 
SCBU as neonates may well be unaware of a transfusion at this time).  

Reply from a Consultant Specialist in Transfusion Microbiology:  

As with everything in this field, the precautions are aimed at risk reduction. It is impossible to completely 
remove the risk, and factors such as lack of recall / lack of knowledge about a transfusion will always be 
a possibility. However, many people do recall a transfusion, and some people will have been told that 
they needed to have their blood "changed" before birth, or shortly after birth, or that their mothers 
needed a blood transfusion in pregnancy and these people can be excluded. The fact that this question 
came up in the first place illustrates that it has been raised as an issue.   

We cannot do anything about those who do not know they have had a transfusion (and this would apply 
to some people transfused as adults, but during surgery / when unconscious, especially in the 1980s 
when it was not routine to give the information afterwards). Nor about those who do not know that their 
mother had a transfusion during pregnancy. But the fact that some people cannot be excluded because 
they do not have the information should not prevent us from taking action for those who do have the 
information. The number of people affected will be small, compared with the total number of people 
transfused since 1980, so in terms of risk reduction the effect is probably negligible, but that does not 
mean we should just ignore it as that would be illogical.    

All questions in this learning tool have been sent to the NHSBT Better Blood Transfusion Team. 
Answers have been sourced from NHSBT Consultant Haematologists and other transfusion experts 

and are generally agreed good practice advice.  
However, we do not accept any legal responsibility for any errors or omissions. 

 


