<u>'Safety in the blood' – safe blood transfusion practice for Health Care Support Workers study day</u>

Session: Safety in the blood – safe transfusion practice for Health Care Support Workers	Students: HCSWs / HCAs / NAs / APs / ATPs	Aim: to develop an understanding of safe transfusion practice
Time: 09.00 – 12.30	Prior Knowledge: None required	

Time	Topic / Objective	Student Activity	Tutor Activity	Resources	Questions
09.00 – 09.15 (15 min)	Registration				
09.15 – 09.20 (5 min)	Introduction	Listen	Talk – introduce aim & objectives	PPT. slides	
09.20 – 09.35 (15 min)	Better Blood Transfusion	Answer Qu.1;	Pose Qu.1 – open question to group, take verbal feedback. Decide on suitable definition;	PPT. slides	1. What is a blood transfusion?
		Listen;	Talk – BBT (including PILs and consent), hand around example of PILS;	PILs	
		Answer Qu.2	Pose Qu.2 – open question to group, write feedback on flipchart to leave up during session	Flipchart paper and pens	2. What could possibly go wrong (what are the risks of transfusion?)
09.35 – 09.55 (20 min)	Blood grouping and storage; Objectives 1&2 - identify which blood groups are compatible, & recognise the need for the use of the 'cold chain'	Listen	Talk – A&P of blood, cold chain. Must cover the principles of ABO & RhD compatibility		
09.55 – 10.10 (15 min)	Blood grouping game; Objective 1 - identify which blood groups are compatible	In pairs / 3s complete game sheet (10 mins) In groups give answers to the game	Give out game sheets as needed (should already have been in delegate pack) and explain / facilitate game, leave up PPT. slide of game; Take answers form the group, and refer to slides	Blood grouping game sheets (one per learner) PPT. slide PPT. slides	

<u>'Safety in the blood' – safe blood transfusion practice for Health Care Support Workers study day</u>

Session: Safety in the blood – safe transfusion practice for Health Care Support Workers	Students: HCSWs / HCAs / NAs / APs / ATPs	Aim: to develop an understanding of safe transfusion practice
Time: 09.00 – 12.30	Prior Knowledge: None required	

Time	Topic / Objective	Student Activity	Tutor Activity	Resources	Questions
10.10 – 10.25 (15 min)	Transfusion ob.s & adverse reactions; Objective 3&4 - state the minimum observations required for a transfusion, & explain the immediate actions to be taken in an adverse reaction	Listen	Talk – transfusion ob.s and adverse reactions		
10.25 – 10.45 (20 min)	Transfusion chain game	In groups of 4/5 complete transfusion chain game (10 mins); Feedback answers as groups	Give out game sheets and stickers and explain and facilitate game; Take answers from groups, stick up answer sheets on wall as they are agreed on by group	Transfusion chain game sheets and stickers (one per group); PPT. slide; Answer sheets and blue tack	
10.45 – 11.00 (15 min)	Coffee break				
11.00 – 11.15 (15 min)	Labelling and identification; <i>Objective 5 - state the</i> core patient identifiers to be used during sampling, collection and transfusion	Listen	Talk – labelling and identification; minimum data set.		
11.15 – 11.45 (30 min)	Clinical scenarios; <i>Objectives 1-5</i>	In groups of 3/4 work through clinical scenarios (15 min); Using spokesperson feedback to group	Give out 1 clinical scenario to each group to work through; Facilitate feedback on scenarios from the groups, promote discussion on feedback	Clinical scenario card (1 for each group – all different scenarios)	

<u>'Safety in the blood' – safe blood transfusion practice for Health Care Support Workers study day</u>

Session: Safety in the blood – safe transfusion practice for Health Care Support Workers	Students: HCSWs / HCAs / NAs / APs / ATPs	Aim: to develop an understanding of safe transfusion practice
Time: 09.00 – 12.30	Prior Knowledge: None required	

Time	Topic / Objective	Student Activity	Tutor Activity	Resources	Questions
11.45 – 12.00 (15 min)	Root cause analysis vingnette	Listen	Talk – feedback from a 'real – life' RCA		
12.00 – 12.20 (20 min)	Quiz; <i>Objectives 1-5</i>	Complete quiz sheets (10 mins); Swap answer sheet with neighbour; Give answers to the questions and mark neighbour's sheet; Return sheet at the end of the answers	Give out quiz sheets (one per learner); Go through answers with learners (use random sampling to request answers from learners)	Quiz sheets (one per learner);	
12.20 – 12.30 (10 min)	Close – review of session	Listen; Questions	Talk – review aim and objectives, risks of transfusion listed at the start of the session, cover key 'take aways for session – transfusion ob.s, cold chain, labelling & checking	Evaluation sheets, handouts and certificates (one per learner)	